February 10, 2013

Kek Pisang Gebu yang dimakeupkan...

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua....terima kasih sudi berkunjung ya!

Sury buat kek ni ptg jumaat lepas dan mendeco nya malam tu jugak..deco simple saja2 je tu..sebab ghairah nk buat roses tu..heee walaupun comot je nampaknya kan...;-)
Ambik gambar kek ni pulak hari sabtu, time sibuk tgh masak2 kat dapur..sempat jgk tetonggeng2 ambik pic..hihi..tukang merasa nya pulak,si kecik comel anak dara sury chacha dan tukang rasmi makan dulu kek tu..tanpa abang2 dia yg dh sibuk bermain kat taman..en hb pulak..buat taik mata..:-D
Tukang buat kek sempat merasa sikit....sebab nk sambung masak kat dapur..weekend yg bzzz..tq buat RosJintanmanis tuk resepi yg simple n gebus ni...kite share kat sini pulak ye....jom semak resepi nya...



Ada pisang kat tengah tu..dilapis bersama coklat ganache yg pekat dan di selaputi dengan fresh krim seputih salji..cehhhh...so yummy!

Kek Pisang Gebu
Sumber Asal: Ros-Jintanmanis
By: Sury @25february

Bahan-bahan:

  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 s/k baking powder
  • 1 s/k soda bikarbonat 
  • 1 cawan gula
  • 3 biji pisang yang telak dilenyek
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 biji telur
Cara-cara:

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.


Untuk topping/ganache
Coklat masakan dan freshcream-secukupnya.



Selamat mencuba dan happy cooking!


4 comments:

HomeKreation said...

Wah, rajin nya main make-up2, cantik munga ros tu! Along tak pandai ler buat bunga ros, nak kena masuk kelas dulu... apa kata Sury jadi cikgu....hehe

zana fahmi said...

Sury..akak letak link kat blog ye.

Gebas gebus ni kena try ni..

Sury Abil said...

Adoi2 lom layak gik mok ajar org tok..buat cincai2 jak ya long..mmg kena msuk kelas n mok pektis byk2..:-D

Sury Abil said...

Sila2 kn kak..tq :-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...