June 1, 2013

Bubur Pisang Bersama Macaroni & Sagu Besar







Assalamualaikum..dan selamat sejahtera buat semua teman2 yg masih lagi setia singgah ke blog sury ni..n3 pertama pada musim cuti sekolah ni..alamak....byk rupe nya yg belum di update ke sini..x pe..pelan2 kayuh ye..tertangguh pun tertangguh lah janji ada update..buat bubur pisang bersama macaroni & sagu besar ni last week..lama dh tak buat bubur pisang ni,masa kecik2 dulu mak sury suka buat bubur pisang dicampurkan sedikit macaroni dan kami adik beradik pun gemar sangat..rindu pulak dengan masakkan mak..huwaaaaaaa..x sabar nk tunggu balik kampung ni..heheheh

Ada yg panggil ni pengat kan,tapi sury memang biasa panggil apa2 je pemanis/pencuci mulut yg di masak dengan santan ni "bubur",sebab itu le panggilan yg sury dengar dari kecik..belah kuching xde panggil pengat :-D

Cara masak bubur ni sama je ..cuma macaroni tu kena rebus dulu sehingga lembut.Baru masak santan,than masukkan macaroni dan bahan2 yg lain.......ala..simple je..sapa yg x reti kan..cer try..pasti terpikat..kenyang makan bubur pisang yg ada macaroni ni tau...ok lah,x mo celoteh panjang2..meh kita semak resepi yg simple dari sury ni..resepi mak,pernah share dulu di blog lama.

Bubur Pisang Bersama Macaroni & Sagu Besar

By : Sury 25february

Bahan-bahan:
2 cawan macaroni-rebus dulu sehingga lembut-ketepikan
Sesikat Pisang
1 bungkus sagu besar
2 kotak santan
3 helai daun pandan-simpul
Gula secukup rasa
Air secukupnya

Cara penyediaan sagu besar
-Rendam dulu sagu besar tu seminit,masak ke dalam air yg mendidih sehingga jernih dan bilas dengan air paip.

Cara-cara:
Masak santan sebentar,masukkan daun pandan,macaroni dan sagu besar sehingga sedikit mendidih.
Masukkan gula,secukup rasa.Sekiranya kuah bubur pekat tambahkan sedikit air.
Biarkan mendidih sekejap,baru masukkan pisang.
Didih kan sebentar dan boleh lah padamkan api.
Sedia untuk dihidang..slurppppppppp

Selamat mencuba..:-D



Happy cooking n happy holiday.



8 comments:

ady said...

salam
begitu unik sekali resepi ni..1st time guna macaroni untuk bubur pisang...

Sury Abil said...

Unik dan sedapp...try le nnti..:-)

Bbwana adienia said...

salam sury..

bestnya pengat..telan air liur tengok..sedapnya..

Sury Abil said...

#Bbwana
Jgn ar telan byk sgt air liur...uhuhuu...cer buat nnti kempunan..hhhehe

Rina Audie said...

bubur dengan macaroni ? baru tau kali ini. Apakah macaroni yang digunakan sama dengan macaroni untuk schootel macaroni itu ?

HomeKreation said...

Salam Sury cayang... wah, boleh bayangkan wl pun tak pernah mkn lagi... sbb Along mmg hantu bubur!

Sury Abil said...

#Rina Audie
Pasta macaroni yang biasa org bikin macaroni baked tu ..atau di makan sperti spagetti tu ya..

Sury Abil said...

#Alongroz homekreation
Sedappp along mcm pengat juak..cuba lah kelak..:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...